verlies en rouw

Anders ziek zijn

Houvast bij verlies van gezondheid

'Gezondheid is het allerbelangrijkste, toch?'

‘Gezondheid is het allerbelangrijkste’ is een veelgehoorde uitdrukking. Maar wat als je gezondheid te wensen over laat? En je leven er heel anders uitziet dan je had verwacht?


Misschien heb je met een chronische ziekte te maken, burn-out, kanker of met een plotselinge gebeurtenis zoals een ongeval, hartinfarct of hersenbloeding. Of je gezondheid gaat geleidelijk achteruit door een chronische ziekte, depressie, eenzaamheid, ouder worden of dementie. Of je hebt een kind met een beperking.


Waar het ook over gaat, het is niet alleen voelbaar in je lijf, maar heeft ook impact op je zelfbeeld, hoe je in het leven staat, je relaties, vriendschappen en werk.


Heb jij te maken met verlies van gezondheid of ben je als naaste hier direct bij betrokken? Dan staat er een traject voor je klaar om houvast te vinden.

Je kunt het traject alleen doen, maar ook samen als familie, vrienden of naasten die erbij betrokken zijn.levensvragen

Levend verlies


Verlies van fysieke, mentale en sociale gezondheid wordt ook wel ‘levend verlies’ genoemd. Daarbij gaat het over rouw die afwijkt van verlies door de dood. Je komt in een rouwproces dat je leven (voorgoed) verandert.

Dit is niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld, maar wel voelbaar in jouw binnenwereld.

Verlies van gezondheid is vaak een miskend rouwproces

hulpvragen

Waarom?

Verlies van gezondheid is vaak een miskend rouwproces. Door alle hectiek verlies je vaak uit het oog wat de impact is op het dagelijks leven van jezelf en je omgeving.


Dit traject is daarom voor degenen die er zelf mee te maken hebben èn voor medemensen waarmee je verbonden bent. 


Uit ervaring blijkt dat relaties hierdoor plezieriger worden en veel meer tot zijn recht komen.
levensverhaal

Wat gaan we doen?

In dit traject neem ik je twaalf weken mee. Je wordt uitgenodigd om te creatief zijn in het bedenken van mogelijkheden en te kijken vanuit een ander perspectief. 


Dit wordt aangeboden door middel van schrijf-doe-luister-opdrachten.

Wekelijks krijg je een reminder kaart die je houvast geeft. Iedere module sluit af met een oase-moment wat je helpt om tot rust te komen. 


Reserveer dagelijks 15 minuten om ermee aan de slag te gaan. Natuurlijk kun je er ook meer tijd aan besteden als jij dit prettig vindt.


Dit traject legt een basis waar je levenslang wat aan hebt. Met een benadering vanuit de mentale, fysieke, emotionele en spirituele gezondheid. 

Ik heb heel veel gehad. Het heeft mij geholpen om erdoor te komen met mijn verdriet . Het gaf mij ook veel troost .

Bedankt voor alles !

Vera .

levensverhaal

Voor wie?

Voor mensen die houvast zoeken bij verlies van gezondheid en degenen die hier direct bij betrokken zijn. Twijfel je of je het traject aan kan? Doe het dan met iemand samen. 

Dit traject helpt om te communiceren over je situatie en te blijven afstemmen met naasten, zorgverleners en behandelaars. 

Zodat jij de juiste keuzes maakt die jouw leven rijker en zinvoller maken.


Als je je aangemeld hebt en de betaling is gedaan, krijg je een bevestigingsmail. Daarna krijg je een mail met een inlogcode voor de online-omgeving in Huddle. Je ziet daar het traject voor je klaar staan. 

Alle teksten zijn beschikbaar als E-Book en als luisterboek zodat je kunt kiezen of je leest of luistert.

levensvragen

Wat je met dit traject niet gaat bereiken

Om verwachtingen realistisch te houden wil ik helder zijn wat je er niet mee bereikt. Met dit traject word je niet opeens de persoon die je was vòòr je verlies. Je hebt te maken met mankementen in je leven. Door deze levensveranderingen kun je soms andere inzichten en overtuigingen krijgen.

Het is een misvatting dat we ziekteprocessen met een stappenplan kunnen oplossen. 


Wat je met dit traject wèl kunt bereiken is dat je het fundament steviger maakt. En dat maakt een groot verschil.

Toegang tot het traject?

Direct beginnen
levensverhaal

Waarom bij mij?

Door mijn jarenlange ervaring als zorgverlener in de thuiszorg, heb ik ervaren wat de impact kan zijn van verlies van gezondheid voor iedereen die hierbij direct betrokken is. Vanuit mijn specialisatie in terminale zorg en ALS (= ?) heb al ik veel mensen begeleid. Door goed te luisteren, mijn overtuiging dat ieder leven waardevol en uniek is, humor en respect loop ik graag naast je mee.

Slingerbeweging

Als je te maken hebt met een ingrijpende verandering word je heen en weer geslingerd tussen het verlies en het leven dat verder gaat. Beide kanten van deze slingerbeweging worden belicht: we staan enerzijds stil bij het verdriet, het onbegrip, de vermoeidheid, boosheid, angst en zwaarte enerzijds en anderzijds bij de kracht, humor, creativiteit, vertrouwen, liefde en levensvreugde. 

En misschien geniet je zelfs meer van de dingen die er echt toe doen.

verlies

Wat heb je nodig?

 • Dagelijks 15 minuten, meer tijd als je dit prettig vindt
 • Een schrift en pen 
 • Mobiel, computer of iPad om de podcast te beluisteren


Door het in te plannen in je dag maak je er een vast ritueel van. Dit helpt om nieuwe gewoonten aan te leren. 

verlies en rouw

Karin

Veel dank voor jouw inzet en betrokkenheid. Het is duidelijk dat je volkomen begrijpt hoe mensen in rouwsituaties zich kunnen voelen.

verlies en rouw

Leonie

Mede door jouw cursus en boeken die ik las over rouw ben ik verder gekomen in mijn rouw proces. 

Mede daardoor kan ik nu tot steun zijn voor andere mensen.

Bedankt voor je steun en empathie


verlies en rouw

Ria

Door de chaos in mijn hoofd werd ik ziek. Het gaat nog met ups en downs maar gelukkig steeds beter. Rijma dank je wel daarvoor.

verlies en rouw

Willie

Jouw rust en positieve inzet hebben mij weer op weg geholpen.

Je bent toegankelijke en de eenvoudige stappen hadden een goede impact op mij. 

Toegang tot het traject?

Direct beginnen

Dit traject onder leiding van Rijma op pad in mijn eigen rouwland (al doe je de cursus natuurlijk helemaal individueel) waren bijzonder, mooi, verdrietig, goed, pijnlijk, rauw, leerzaam.....De opbouw zit erg goed in elkaar. Door elke week een stukje theorie te behandelen, vaak ondersteund met een video, en daarna aan de slag te gaan met persoonlijke en vaak creatieve opdrachten, helpt je om je eigen verdriet/ gemis/ pijn in de ogen te kijken. En om te onderzoeken wat er bij je leeft en te bepalen wat je nodig hebt. Op dat moment. Zo kun je stappen maken, als je dat wilt. Ondanks het individuele karakter voel je herkenning en erkenning en dat is heilzaam.

Ik wil deze cursus dan ook bij een ieder van harte aanbevelen als je te maken hebt met rouw in je leven'

Lieve groet,

Jolanda

verlies van gezondheid

Hoe ziet het eruit?

Het hele traject bevat vier thema’s. Ieder thema bevat drie modules. Dit betekent dat je gedurende 12 weken iedere week een module ontvangt. 


Als je alle modules hebt doorlopen, heb je nog een jaar lang toegang, zodat je op een later moment weer terug kunt kijken.


De vier thema’s zijn:

 1. Het veranderde leven
 2. Emoties en gedachten
 3. Verkennen van nieuwe wegen
 4. Verder leven
levensvragen
€ 297,-
€ 97,-

Anders ziek zijn
Houvast bij verlies van gezondheid

Wat hoort erbij?


 • Opdrachten, E-Books, handreikingen, podcast, video's
 • Verschillende meditaties
 • Onbeperkt toegang tot het programma
 • Contact met gelijkgestemden
 • 100 % tevredenheidsgarantie. Niet tevreden? Binnen 14 dagen geld terug