Op verhaal komen bij leven met verlies

Verlies van gezondheid, dierbaren en bij levensvragen.

Wie het leven lief heeft, leert op een dag dat er ook rouw is. Rouw is niet exclusief verbonden aan de dood, maar kan ook gaan over afscheid nemen van een gezond lichaam, je verwachtingen, je werk, je omgeving, of de ander die je niet meer kunt bereiken.

Iedereen gun ik het vertrouwen dat er altijd een begaanbare weg is bij leven met verlies. Ook al lijkt het soms een onbegaanbaar pad.

Je hoeft verlies niet te verdringen maar er ook niet in te verdrinken. Iedereen heeft hierin een eigen weg te gaan. Ieder met een eigen verhaal.

Graag een stukje met je mee om te luisteren en je liefdevol een spiegel voor te houden. 

Vanaf 2014 heb ik een zelfstandige praktijk als verlies- en rouwbegeleider.

levensverhaal

Gelijkwaardigheid, betrokkenheid en luisteren zijn sleutelwoorden

levensverhaal

Wees welkom, ook al kun je er nog geen woorden aan geven.

levensverhaal

Jouw hele verhaal mag verteld worden. Jij bent het waard.

"Verdriet is als een schaduw; mijn schaduw gaat altijd met me mee. Soms zie ik die en soms niet. Op veel momenten ben ik me niet bewust van mijn schaduw. Die ligt vaak achter mij. Maar ik kan een hoek van een straat omslaan en ineens ligt die recht voor mijn voeten.”

Manu Keirse - psycholoog en rouwdeskundige

'Als je een steen op de weg laat liggen, 

struikelen je kinderen erover'

Dit is een Surinaams spreekwoord.

Ik had een heleboel stenen verzameld in mijn rugzak. Deze heb ik van mijn kinderjaren af verzameld. Gaandeweg leerde ik hoe ik mij tussen de stenen door kon bewegen. Hoe ik ze kon ontwijken en mij in allerlei bochten wringen zodat we ons onbedoeld en ongewild niet aan elkaar zouden stoten. Ondertussen bezeerde ik mij regelmatig. Maar daarover sprak ik niet. Ik vroeg geen hulp en loste het zelf op. 

Tot gaandeweg het besef kwam dat mijn rugzak vol en zwaar was. Ik kreeg het inzicht dat ik stenen meesjouwde die niet van mij waren. Daarvan werd ik moe en ik raakte opgesloten in mijzelf. 

Eén voor één begon ik de stenen aan te kijken, te onderzoeken wat van mij was en wat van de ander. Wat een klus om elke steen aan te kijken en op te ruimen. Daar is veel moed en liefde voor nodig. 

Maar ik wilde dit doen omdat ik vrijer wilde leven. Ik wil mij niet verbergen en maar voor de helft leven. Ik wil mijn stenen niet voor mijn (klein)kinderen of anderen laten liggen. Want zij zouden zich weer stoten aan de stenen die ik niet heb opgeruimd. Ik verlang ernaar om het èchte leven te leven. Het leven te vieren met alles wat daar is aan verdriet, gemis maar ook schoonheid en spontaniteit.

Ik ben er nog niet klaar mee en stoot me nog regelmatig. Geduld is onontbeerlijk: geduld met mezelf en geduld van anderen met mij. Ik struikel, val en sta weer op. 

Het is te groot om alleen te dragen, maar dit hoef ik gelukkig niet te verbergen. We hebben elkaar nodig om ons leven volledig tot het onze te maken en ons leven voluit te leven. 


Rijma

levensverhaal

Mijn inspiratie

  • Het lezen van boeken van oa: Manu Keirse
    •                                                           Henri Nouwen
      •                                                           Edith Eger 'De keuze'
  • Buiten in de natuur
  • Blijven ontwikkelen door scholing
  • De vele gesprekken met mensen bij wie ik een kijkje in hun hart mocht krijgen
levensverhaal

Passie

Ik word blij van een lange wandeling - het liefst in de bergen, struinen door de stad, een museum bezoeken, blote voeten in het zand, de warmte van de zon, ons gezin, alleen zijn in stilte, elkaar verhalen vertellen, lezen, muziek luisteren, woordgrapjes.

Ik ben geboeid door levensverhalen en psychologie. Mijn onuitputtelijke behoefte naar verbondenheid en mijn nieuwsgierigheid om mij te blijven ontwikkelen geef ik tegenwicht door me terug te trekken en alleen in de stilte te zijn, dit af te wisselen met samenzijn met dierbaren, schrijven, lekker eten, mijmeren.

Gelijkwaardigheid – waar ieders leven gekend en gezien wordt – met respect voor ieders verhaal zijn mijn intrinsieke drijfveren in mijn werk en persoonlijk leven.

In vrijheid verbonden.

'Rouw en verlies waren onderwerpen waar ik lang vooral angst bij voelde. Onderwerpen waar ik het liefst ver vandaan bleef. Maar zoals bij een ieder raakte verlies ook mijn leven. Ik wist dat mijn angst vooral voortkwam uit onwetendheid. In mijn contact met Rijma werd mij duidelijk hoe onwetend ik was. Op een hele zachte, mooie en liefdevolle manier liet zij mij inzien wát rouw eigenlijk is. Een enorm cadeau waarmee ik met meer zachtheid naar mijn eigen gevoelens rondom mantelzorg, verlies van gezondheid en een onvervulde kinderwens kon kijken. Want ik leerde dat ook dát rouw is. Een oogopener als je het mij vraagt, die me de toestemming gaf om stil te staan bij ‘mijn rouw’ en bewust en liefdevol mee om te gaan.  Rijma liet me ook de dood vanuit een ander perspectief zien. Voor mij werd het van een pijnlijk afscheid juist een mysterieus transitieproces waar je samen met de stervende bij ‘mag’ zijn. Rijma, dank je wel voor jouw inspirerende licht!’ – Désirée

CURRICULUM VITAE

2021                     Psychosociale Basis Kennis (PsBK)

2021                     Trainer  Finivita

2020                     Finivita - basisscholing palliatieve zorg

2019                     Omgaan met Trauma - Parabel Gwen Timmer

2018                     Verzorgende IG

2016                     Mede-eigenaar zorgcoöperatie ThuisbasisBrabant

2014-2015          Jaaropleiding HBO Begeleiden van verlies en rouw 

2010-2014          HBO Psychosociaal Werker. Modulen:     

                               1.  Systemen in het psychosociale werkveld 

                               2.  Gedrag en somatiek in het psychosociale werkveld  

                               3.  Interventies in het psychosociale werkveld

                               4.  Methodieken

                               5.  Stromingen en de levensperiode van de                                                        psychosociale aandachts- gebieden

                               6. De psychosociaal werker, counselor, coach 

1985                     Ziekenverzorgende

Vrijblijvend perspectief gesprek

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt en je op je gemak voelt. Hebben wij een match? 

Passen je wensen en verwachtingen bij mijn aanbod?

Vanuit welk perspectief leef je je leven? Graag nodig ik je uit om perspectief te bieden. 

arrow_drop_up arrow_drop_down