levensverhaal

Tweedaagse training levensverhaal

Jouw leven een huis vol verhalen

Vertel het belangrijkste verhaal - jouw levensverhaal. 

In deze training verzamel je verhalen die te maken hebben met jouw leven, over grote en kleine, grappige en minder fraaie gebeurtenissen. Je gaat als het ware schatgraven naar verhalen die jou gemaakt hebben tot wie je nu bent.

Door te schrijven ga je meer samenhang in je leven ontdekken. Het is een weg van je hoofd naar je hart.

Op eenvoudige wijze wordt je stap voor stap op weg geholpen. Achter ieder verhaal schuilt weer een nieuw verhaal.  En zo ga je gaandeweg op zoek naar de schatten die jou blij maken. 

'Ik begrijp mezelf nu beter'

‘Toen ik de workshop 'Een huis vol verhalen' ging volgen, hoopte ik zo dat ik een chronologisch levensverhaal neer kon gaan zetten, zodat ik alle gebeurtenissen in mijn leven beter zou kunnen begrijpen en het overzicht weer terug zou hebben. Een chronologisch verhaal is het niet geworden, maar toch begrijp ik mezelf nu beter en heb ik een beter overzicht op het geheel. Door middel van schrijven, heb ik geleerd vanuit mijn overvolle hoofd naar mijn lichaam kan gaan en zo de rust kan nemen om mijn leven te accepteren zoals het is. Ook heeft het schrijven me geholpen om mijn denkprocessen te vertragen en te verinnerlijken. Ik schrijf nu nog steeds. Dat doe ik op momenten dat er chaos heerst in mijn hoofd en op momenten waarop ik onrust of spanning voel, maar niet weet waar het vandaan komt. Het helpt enorm!’

Inge

levensverhaal

Waarom je levensverhaal schrijven?

Schrijven is een mooie manier om in alle rust van alles te ontdekken. Je hebt er alleen pen en papier voor nodig. Papier is geduldig en heeft geen oordeel.

Je gaat op zoek naar woorden om jouw uniek verhaal opnieuw te ontdekken. Het is letterlijk zin geven aan jouw leven.

Daarvoor hoeft je niet alles op te schrijven. Een klein aantal kernverhalen geeft al een inkijkje. Wie gaat schrijven, gunt zichzelf de ruimte te herinneren en te ontdekken.

Mooie en minder mooie dingen krijgen woorden, het mag bestaan. Schaduw en licht ze horen er allemaal bij. Alles bij elkaar is een schat van waarde omdat jij het waard bent om gekend te zijn.


Door beter zicht te hebben op jouw levensverhaal krijg je ook meer zicht voor de levensverhalen van anderen. Je gaat op een andere manier kijken en luisteren. 

verlies en rouw

'Ik kan niet schrijven'

Dat komt goed uit, want schrijfervaring of talent is absoluut niet nodig. Iedereen die een pen kan vasthouden kan meedoen.

'Het is heerlijk om binnen de lijntjes te “moeten” blijven schrijven. Zo word ik niet afgeleid en kan ik in wezen geen kant op. Dat geeft mij rust in mijn hoofd. Al schrijvend ontstaat de ruwe versie van de werkelijkheid binnen in mij.

Wanneer ik blijf schrijven , kan ik mijzelf ontdekken en mij zelfs beter leren kennen. Hoe simpel kan het zijn.

Het papier is geduldig en zolang er inkt in mijn pen zit schrijf ik door. Dit ervaar ik als een zeer helend proces binnen in mij.'

Jose


'Ik heb genoten van de schrijfreis. Ik wist niet dat schrijven zoveel met je doet.'

Corrie

verlies en rouw

Op verhaal komen

De behoefte om terug te kijken en op verhaal te komen kan natuurlijkerwijs ontstaan doordat we in een andere levensfase komen. 

Een andere behoefte om op verhaal te komen ontstaat als we ingrijpende gebeurtenissen meemaken. Veel veranderingen gaan geleidelijk.

Het is anders als we plotseling met een ernstige levensgebeurtenis te maken krijgen.

Herinneringen aan periode in het leven waarin problemen werden overwonnen, kunnen helpen.

Je levensverhaal schrijven heeft een positieve bijdrage om zo gezond mogelijk te blijven omdat we emoties en beleving omzetten in woorden en taal.                       "Ons leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts begrepen"

                                                                    Søren Kierkegaard

'Het leven is een verhaal dat wacht op een verteller'

Julia Cameron

levensvragen

Waarom bij mij?

Schrijven helpt mij bij mooie en moeilijke momenten. Als ik woorden kan geven wat binnenin mij leeft brengt dat rust. 

Papier is geduldig en zonder oordeel. Het vertragen van gedachten helpt mij om tot andere inzichten te komen. Al schrijvend orden ik mijn gedachten.  Het helpt om dingen te delen waar soms moeilijk woorden voor te vinden zijn. 

Ik hou van levensverhalen. Er gaan werelden open die ik zelf niet ken en dat verrijkt mijn persoonlijk leven. Door te luisteren naar elkaar inspireert mij en geeft het leven kleur.

verlies en rouw

Wat gaan we doen?

Met eenvoudige opdrachten neem ik je stap voor stap mee. Je schrijft over en voor jezelf.  Je hoeft het met niemand te delen.

Tussendoor lees ik wat voor, luisteren we naar muziek, en krijg je op verschillende manieren inspiratie. Alle zintuigen worden gebruikt om herinneringen aan te wakkeren. 

Je mag delen wat je hebt geschreven maar dat hoeft niet, iedereen is daar helemaal vrij in.

Respect en vertrouwen is heel belangrijk, zodat je je veilig voelt om te schrijven wat zich op dat moment aandient. 

Ik doe mee


'Als je iemand vraagt naar de zin van het bestaan

antwoordt hij met zijn levensverhaal'

Gyögy Konrád

levensverhaal

250,-

Tweedaagse training levensverhaal

Jouw leven is een huis vol verhalen

Wanneer                  Donderdag 1 en 15 februari 2024                

Waar                          Het Klooster, Hoogstraat 8, 5581 BK Waalre                 

Tijd                             Van 9:30 tot 14 uur

Voor wie                   Iedereen die een pen kan vasthouden. Leeftijd speelt geen rol.

Inclusief                    Lunch, koffie en thee


Schrijfervaring is absoluut niet nodig. Iedereen die een pen kan vasthouden kan meedoen.

Inclusief koffie en thee.Minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers