Online 'De herinnering leeft'

Op verhaal komen bij leven met verlies

Als er iemand die veel voor je betekend heeft is overleden, is dat ingrijpend. Het kan gaan over je ouder, partner, kind, broer, zus, opa of oma, vriend(in), dierbare collega. 

Het gaat niet zomaar voorbij.

Onze omgeving, of misschien jijzelf,  vindt vaak al snel dat we de draad weer moeten oppakken. En geeft vaak allerlei goedbedoelde tips en adviezen. 

Terwijl je misschien nog allerlei weerstand en belemmeringen voelt.

Je gevoel gaat alle kanten op. Rouwen is geen rechte lijn die volgens een vast patroon verloopt. Het gaat steeds heen en weer tussen het voelen van gemis en het leven dat verder gaat. Dit kan onzekerheden en chaos met zich meebrengen. Het is een continu veranderingsproces dat gaandeweg een nieuwe manier van leven dient te worden. 

verlies en rouw

Na het overlijden van mijn man kwam ik in een periode van intens verdriet en pijn. Er was chaos in m’n hoofd en ik voelde me zelfs ziek. Ik vroeg me af wat moet ik nu? Hoe moet ik verder? Met m’n kinderen, familie en kennissen kwam ik er niet uit. Ik had hulp nodig en die hulp kreeg ik van Rijma. Door het luisteren naar mijn verhaal, goede gesprekken, adviezen en héél veel geduld, ben ik stap voor stap het dagelijks leven weer op gaan pakken. Het gaat nog met ups en downs maar wel steeds beter. Rijma hartelijk dank hiervoor.’ Ria 


Loslaten is anders vasthouden

Je kunt verward zijn over je identiteit: ‘Wie ben ik nu? En wat vind ik belangrijk?’

Het kan voelen als een zoektocht in de woestijn. Zoeken om een manier te vinden om om te gaan met de dingen die je overkomen. Jouw unieke manier want het is voor iedereen anders. Er is geen handleiding die de juiste route aangeeft of de tijd die jij er voor nodig hebt. Het is hard werken, we noemen het ook wel rouwarbeid.

Het zoeken is niet het passief ondergaan van wat er gebeurt, maar het gaat erom iets te doen met je gedachten, gevoelens en emoties. Hoe en wat? Dat is voor ieder anders, want het is persoonlijk. Wat wel voor iedereen hetzelfde is, is dat we iedere dag een keuze hebben voor een nieuw begin. Dat is hard werken en niet eenvoudig. Je voelt 24/7 je eigen leven en dat kan alle kanten opgaan.

Dit online traject kun je op je eigen tempo en tijd  volgen. En ik loop naast je mee.

Je bent de moeite waard want je bent geliefd met jouw unieke verhaal.


Na het overlijden van een dierbare krijgen herinneringen een andere betekenis. Vaak ga je je geliefde op een andere manier leren kennen. Fysiek is je dierbare er niet meer, emotioneel blijft hij/zij met je meegaan. Je 'ontmoet' hem/ haar op een nieuwe manier.

 • Op je eigen tijd en tempo 
 • Er is ruimte voor rouw
 • Voor iedereen die een stap wil maken
 • 18 weken stap voor stap bij de hand genomen
 • Je levensverhaal krijgt een nieuw hoofdstuk
 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Per module word je door mij ondersteund 
 • Onbeperkte toegang tot de community 
verlies en rouw

Voor wie?

Dit traject is voor mannen en vrouwen, jongeren en ouderen. Voor iedereen die een stap wil maken om op eigen unieke wijze zijn/haar weg te verkennen. We richten ons op het verlies èn op dat wat nieuwe veerkracht geeft. We zijn van nature geneigd om terug te deinzen voor verdriet. De enige manier om nieuwe veerkracht te vinden is door te rouwen. 

Dit traject leer je over rouw en word je meer bewust van jezelf. Hoe bewuster je van jezelf bent, hoe beter je jezelf leert begrijpen, hoe meer helderheid je in jezelf zult verwerven. Hierdoor weet je innerlijk wat goed is om te doen of te laten. 

Het is geschreven met het oog op het feit dat ieders unieke persoonlijke beleving zijn eigen waarde heeft.

Rouw en verdriet overvalt je vaak op ongelegen momenten. Dit traject kan je tot steun zijn op alle momenten van de dag. Je bepaald je eigen tijd en eigen tempo.


Voor wie niet?

 1. Voor degene die niet bereid zijn om stil te staan bij zichzelf.

Liefde sterft niet

Je hoeft het niet alleen te doen

verlies en rouw
 

Van DOORleven naar door LEVEN

verlies en rouw
 

Iedereen is uniek. Niets is raar

verlies en rouw

  

Delen is helen

Je staat er niet alleen voor. Het is belangrijk dat je je verhaal kunt delen. Tijdens dit traject is er vrij toegang tot een online community, dit is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar je vrij kunt 'binnenlopen' en gelijkgestemden kunt vinden. Waar je vragen kunt stellen en een luisterend oor kunt vinden.

Op werkdagen ben ik minimaal één keer per dag aanwezig. Maar je kunt ook andere bezoekers jouw vragen stellen. In deze community delen we met elkaar ervaringen en je kunt elkaar opzoeken om geïnspireerd te worden.

Als je aangemeld bent, krijg je een link met een toegangscode. Daarna kun je 24/7 in deze omgeving terecht. 

Iedereen is van harte welkom

Je werkt vanuit je huis op je eigen veilige plek

levensverhaal

Module 1 Landschap van rouw

Het  traject begint bij jezelf, de enige die dit unieke verhaal kan vertellen ben jij.  Jouw verhaal en van je geliefde mag niet vergeten worden. Wekelijks is er een thema waar je bij stilstaat bij waar je nu bent. Wat je nu hier brengt. 

Week 1 Waar ben ik nu?

Week 2 Landschap van rouw

Week 3 In perspectief

Week 4 Op adem komen

Als je je ingeschreven hebt krijg je de module in één keer. Er zit een chronologische volgorde in. Als je een opdracht te moeilijk vindt, probeer dan te doen wat wel lukt. Je kunt er later altijd op terugkomen. 

Iedere sessie heeft een korte video, een document met de uitgeschreven tekst met vragen en aanvullende informatie door middel van een video of artikel. Er zijn aandachtsoefeningen om je te helpen ontspannen.

Zo ontstaat eigenlijk vanzelf jouw levensboek met jouw unieke verhaal. 

levensverhaal

Module 2 Herinneren is ontmoeten

De komende vier weken gaat het boek verder over wie je geliefde was en het leven van jullie samen. Verdriet kan je leven opschudden en verwarren. Je neemt je geliefde mee in het nieuwe leven. Want de liefde en de herinneringen sterven niet. Je staat stil bij de liefde die is gebleven.

Week 1 Jij

Week 2 Levenslijn

Week 3 Wij

Week 4 Missen


Je zou kunnen denken:  door erkenning van pijn wordt het alleen maar erger. Voor mensen met verdriet  is het vaak juist troostend om te mogen voelen wat ze voelen. 


verlies en rouw

Module 3 Herinneren en verder

Als je te maken hebt met verlies zijn er eigenlijk twee antwoorden: vasthouden of loslaten. Het is balanceren op de dunne lijn die tussen beiden loopt. Hoe geef je je leven verder vorm?

Week 1 Ik voel me schuldig?

Week 2 Ben je er (al) overheen?

Week 3 Het leven roept

Week 4 Is het nog ver?


Als je je ingeschreven hebt krijg je de module in één keer. Er zit een chronologische volgorde in. Als je een opdracht te moeilijk vindt, probeer dan te doen wat wel lukt. Je kunt er later altijd op terugkomen. 

Iedere sessie heeft een korte video, een document met de uitgeschreven tekst met vragen en aanvullende informatie door middel van een video of artikel. Er zijn aandachtsoefeningen om te helpen ontspannen.

Zo ontstaat eigenlijk vanzelf jouw levensboek met jouw unieke verhaal. 

verlies en rouw

Bonus module Troost

Wat doe je als je door je verdriet somber wordt? Hou je je groot of ga je naar iemand toe en vertel je wat er dwarszit?  Ook volwassenen hebben behoefte aan troost. Dit is niet aan leeftijd gebonden. Misschien weet je niet zo goed wat troost is en hoe het werkt omdat je geleerd hebt dat je flink moet zijn. 

Of omdat je geleerd hebt om de pijn te verdoven met ‘snoepjes’  zoals  alcohol, drugs, seks, hard werken en dergelijke.

Troost kan van alles en nog wat zijn. Iemand kan troost ervaren in de natuur, door foto’s te kijken, verhalen vertellen, het luisteren naar muziek, een prachtig schilderij, een goed gesprek, samen stil zijn, enzovoort. 


Introductie

Week 1 Troostzoekers

Week 2 Achtbaan van emoties

Week 3 Door leven

Week 4 Getroost verder


Het belangrijkste is liefdevolle aandacht met geduld, aanvaarding en respect. 

Soms is het verdriet te groot om op dit moment troost te kunnen aanvaarden. Soms is het wintertijd en juist als je denkt dat de donkere wolken nooit meer op zullen klaren, komt er toch weer de lente. 

Waarom meedoen? 

Helpt gedachten ordenen
Geeft rust in je hoofd en lijf

Geeft woorden aan wat in je leeft

verlies en rouw
 

 Geeft verhelderend inzicht
Vernieuwt veerkracht

Geeft ruimte aan verdriet

verlies en rouw
 

Stimuleert creativiteit

Geeft zicht op wat voor jou belangrijk is

verlies en rouw
 

Dit hoort er allemaal bij

Persoonlijk 

Je hebt je eigen persoonlijke werkomgeving. Er blijft niets in het programma bewaard. Je downloadt alles op je eigen computer.

Dit geeft volledige privacy. 

Programma kun je ook op je telefoon in de app openen.

Niet alleen

Binnen de community kom je In contact met gelijkgestemden die ook de modules volgen. Om je verhaal te delen, tips te geven of  persoonlijk contact met elkaar te zoeken.

Eén keer per dag ben ik op werkdagen in de community om vragen te beantwoorden of gewoon wat bij te praten.

Drie jaar toegang

Je hebt drie jaar toegang tot de module. Dus neem je eigen tijd en tempo. Er is niemand die je onder tijdsdruk zet. Iedere module kun je op een later moment weer herhalen.


 

Herinneren en opnieuw ontmoeten

'Nu weet ik, één jaar later, dat dit het nieuwe begin was van een zeer intensief contact dat ik nooit meer zal verliezen. En ik voel dat ik haar de tijd moet geven om mij verder te leren kennen door haar dood. Is dit niet enkel een vervolg van wat zij mij leerde door haar leven? Uiteindelijk gaan wij, die hopen wat zij hoopte, haar achterna. Ze is niet meer dan enkele stappen voor’

Manu Keirse  (psycholoog en rouwdeskundige)

emoties
€ 350,-
€ 137,-

TIJDELIJKE AANBIEDING VOOR STARTERS

Omdat dit programma nieuw is, is dit voor de eerste aanmeldingen voor een startersprijs. Op deze manier help je mee om een waardevol programma met perspectief te maken. 

Daarna wordt het € 350,-. 


Wat hoort erbij?


 • Gratis kennismaking
 • Twee keer telefonisch of online persoonlijke ondersteuning 
 • Verschillende aandachtsoefeningen
 • Onbeperkt toegang tot het programma
 • Online 'delen is helen' omgeving
 • Iedere maand online vragen stellen - helemaal vrijblijvend
 • Programma kan ook via App op de telefoon of tablet

‘Na het overlijden van mijn man kwam ik in een periode van intens verdriet en pijn. Er was chaos in m’n hoofd en ik voelde me zelfs ziek. Ik vroeg me af wat moet ik nu? Hoe moet ik verder? Met m’n kinderen, familie en kennissen kwam ik er niet uit. Ik had hulp nodig en die hulp kreeg ik van Rijma. Door het luisteren naar mijn verhaal, goede gesprekken, adviezen en héél veel geduld, ben ik stap voor stap het dagelijks leven weer op gaan pakken. Het gaat nog met ups en downs maar wel steeds beter. Rijma hartelijk dank hiervoor.’ Ria

Niet tevreden?

Geen probleem. Tot 14 dagen na aankoop krijg je gewoon je geld terug

arrow_drop_up arrow_drop_down