levensverhaal

Workshop: De kunst van het rouwen

Als iemand is overleden die veel voor je betekend heeft, is dat ingrijpend. Dat hoeft niet een naast familielid te zijn. Het kan ook een vriend(in), collega of iedereen zijn die je dierbaar was.

Dat verdriet gaat niet zomaar voorbij, het leven kan aanvoelen als de zoektocht in een woestijn. 

Je slingert heen en weer tussen het verleden, het veranderde leven vandaag en de toekomst. 

Er is geen algemene handleiding hoe je omgaat met je verlies. Pasklare oplossingen heb ik niet, want het is bij iedereen anders. Ik kan wel handreikingen geven die je verder helpen. Ook als verlies al langer geleden is.

levensverhaal

In deze workshop word je op weg geholpen met eenvoudige opdrachten. Stap voor stap neem ik je  bij de hand om jouw reis te verkennen. Op verschillende manieren wordt je op passende wijze uitgenodigd; bijvoorbeeld door muziek, schrijven, kunst en spel. Talent is absoluut niet nodig, leeftijd speelt geen rol, iedereen kan meedoen. Het leidt je naar een toekomst, waarin gemis en verdriet niet verdwijnt, maar jij jezelf weer in het spoor kunt zetten. 

We delen samen, maar als je liever luistert is dat ook helemaal goed. Iedereen rouwt op een eigen unieke manier, En ieder verhaal is anders. Ook al loopt ieder leven anders, toch is er vaak herkenning. Dit helpt om je eigen gedachten te ordenen en opnieuw op verhaal te komen. 

levensvragen

Wat kun je verwachten?

Je wordt gastvrij ontvangen in Het Klooster in Waalre. Waar we eerst op ons gemak aan kunnen komen met een kopje koffie of thee. We gaan met een groep gelijkgestemden vijf weken leren en ontdekken door middel van verschillende werkvormen. Iedere bijeenkomst heeft een andere invulling. Als het je even teveel wordt ben je helemaal vrij om je even terug te trekken en later weer aan te haken.

Wat we gaan doen: 

 • Ordenen van gedachten
 • Samenhang ontdekken 
 • Met andere ogen kijken
 • Herinneringen ophalen
 • Handreiking om in gesprek te gaan met anderen


  verlies en rouw

  Wat gaan we doen?

  Iedere bijeenkomst heeft een ander thema. Door middel van verschillende werkvormen wordt je bij de hand genomen en ga je stap voor stap je eigen wijsheid en kracht te ontdekken. 


  • Eerste bijeenkomst            Erkennen
  • Tweede bijeenkomst         Herkennen
  • Derde bijeenkomst            Verkennen
  • Vierde bijeenkomst           Verbinden
  • Vijfde bijeenkomst            Hoe nu verder?


  De eerste stap zetten is niet makkelijk maar wel heilzaam om nieuwe levensvreugde te vinden. Het is een veilige plek waar geen pasklare oplossing is voor iedereen. Het biedt wel handvatten, waarmee jij jezelf weer in het spoor kunt zetten.

  levensverhaal

  Lezing en introductie

  De kunst van rouwen

  Woensdag 1 maart vrijblijvend proeven wat de workshop 'De kunst van rouwen' inhoud of als je meer wil leren over het thema verlies en rouw.


  -  Leren over verschillende vormen van verlies en rouw

  -  Wat dit voor jezelf en als naasten kan betekenen

  -  Gelijkgestemden ontmoeten

  -  Vragen stellen

  -  Vrijblijvend kennis wil maken

  -  Voor ge├»nteresseerden en ervaringsdeskundigen


  Van 14 tot 15:00 uur in Het Klooster, Hoogstraat 8 in Waalre.

  Gratis deelname -  inschrijven is niet nodig.


  Het belangrijkste verhaal

  Het belangrijkste verhaal: dat ben jij met jouw geschiedenis, ervaringen en verhalen. Ergens is er een weg en een richting om weer op eigen koers te komen. Ik loop graag met je mee in hetgeen jij doormaakt. Ga mee op jouw reis om stap voor stap met vallen en opstaan te leren en te ontdekken. Iedereen kan het.  


  Wie:                    Achterblijvers van overleden dierbaren 

  Waar:                 Het Klooster, Hoogstraat 8, 5581 BK Waalre 

  Wanneer:         Dinsdag 14, 21, 28 maart, 4 april, 9 mei

  Tijd:                    Van 13:30 tot 16 uur

  Deelnemers:  Minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers

  Kosten:             95,- exclusief koffie/thee