levensverhaal

Schrijfworkshop

Jouw leven is een huis vol verhalen

Vertel het belangrijkste verhaal - jouw levensverhaal. 

In deze workshop verzamel je allerlei verhalen die te maken hebben met jouw leven, over grote en kleine, grappige en minder fraaie gebeurtenissen. Al deze verhalen vormen een stuk van jouw levensverhaal. Sommige verhalen koester je en andere zou je misschien liever willen vergeten. 

Door de verhalen op te schrijven ga je meer samenhang in je leven ontdekken. Het is een weg van je hoofd naar je hart.

In deze workshop word je op eenvoudige wijze stap voor stap op weg geholpen.  Achter ieder verhaal schuilt weer een nieuw verhaal. Zo schrijf je stukje bij beetje jouw levensverhaal.

'Ik begrijp mezelf nu beter'

‘Toen ik de workshop 'Een huis vol verhalen' ging volgen, hoopte ik zo dat ik een chronologisch levensverhaal neer kon gaan zetten, zodat ik alle gebeurtenissen in mijn leven beter zou kunnen begrijpen en het overzicht weer terug zou hebben. Een chronologisch verhaal is het niet geworden, maar toch begrijp ik mezelf nu beter en heb ik een beter overzicht op het geheel. Door middel van schrijven, heb ik geleerd vanuit mijn overvolle hoofd naar mijn lichaam kan gaan en zo de rust kan nemen om mijn leven te accepteren zoals het is. Ook heeft het schrijven me geholpen om mijn denkprocessen te vertragen en te verinnerlijken. Ik schrijf nu nog steeds. Dat doe ik op momenten dat er chaos heerst in mijn hoofd en op momenten waarop ik onrust of spanning voel, maar niet weet waar het vandaan komt. Het helpt enorm!’

Inge

levensverhaal

Waarom je levensverhaal schrijven?

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat schrijven een positieve bijdrage heeft op ons welbevinden. Het helpt om je gedachten ordenen. Ook om terug te kijken en waar je kracht uit geput heeft. Als je leven een andere wending neemt helpt schrijven om hier woorden aan te geven. Het geeft plezier om verhalen te vertellen en vast te leggen. Dat geeft rust in je leven.

Schrijven is ook een mooi hulpmiddel om met elkaar in gesprek te komen.

verlies en rouw

Ik kan niet schrijven

Dat komt goed uit, want schrijfervaring of talent is absoluut niet nodig. Iedereen die een pen kan vasthouden kan meedoen.

'Het is heerlijk om binnen de lijntjes te “moeten” blijven schrijven. Zo word ik niet afgeleid en kan ik in wezen geen kant op. Dat geeft mij rust in mijn hoofd. Al schrijvend ontstaat de ruwe versie van de werkelijkheid binnen in mij.

Wanneer ik blijf schrijven , kan ik mijzelf ontdekken en mij zelfs beter leren kennen. Hoe simpel kan het zijn.

Het papier is geduldig en zolang er inkt in mijn pen zit schrijf ik door. Dit ervaar ik als een zeer helend proces binnen in mij.'

Jose


'Ik heb genoten van de schrijfreis. Ik wist niet dat schrijven zoveel met je doet.'

Corrie

verlies en rouw

Op verhaal komen

De behoefte om terug te kijken en op verhaal te komen kan natuurlijkerwijs ontstaan doordat we in een andere levensfase komen. 

Een andere behoefte om op verhaal te komen ontstaat als we ingrijpende gebeurtenissen meemaken. Veel veranderingen gaan geleidelijk.

Het is anders als we plotseling met een ernstige levensgebeurtenis te maken krijgen, bijvoorbeeld, een ernstige (chronische) ziekte, verlies van een dierbare, etc

Herinneringen aan periode in het leven waarin problemen werden overwonnen, kunnen helpen.

Je levensverhaal schrijven heeft een positieve bijdrage om zo gezond mogelijk te blijven omdat we emoties en beleving omzetten in woorden en taal.

Ieder mens heeft behoefte om betekenis te geven aan ervaringen. Deze betekenis wordt verwoord in het levensverhaal.

'Het leven is een verhaal dat wacht op een verteller'

Julia Cameron

levensvragen

Waarom bij mij?

Schrijven helpt mij bij mooie en moeilijke momenten. Als ik woorden kan geven wat binnenin mij leeft brengt dat rust. 

Papier is geduldig en zonder oordeel. Het vertragen van gedachten helpt mij om op andere inzichten te komen. Al schrijvend orden je gedachten en geeft het plezier omdat het helpt om dingen te delen waar soms moeilijk woorden voor te vinden zijn. 

Iedereen heeft een uniek levensverhaal. 

Herinneringen delen schept een band en versterkt de verbinding.

Luisteren naar elkaars verhaal geeft het leven kleur en maakt ons zachter en blijer.  

verlies en rouw

Wat gaan we doen?

Met eenvoudige opdrachten neem ik je stap voor stap mee. Je schrijft over en voor jezelf.  Je hoeft het met niemand te delen.

Tussendoor lees ik wat voor, luisteren naar muziek, en krijg je op verschillende manieren inspiratie. Alle zintuigen worden gebruikt om herinneringen aan te wakkeren. 

Je mag delen wat je hebt geschreven maar dat hoeft niet, iedereen is daar helemaal vrij in.

Respect en vertrouwen is heel belangrijk, zodat je je veilig voelt om te schrijven wat zich op dat moment aandient. 


Ik doe mee


'Als je iemand vraagt naar de zin van het bestaan

antwoordt hij met zijn levensverhaal'

Gyögy Konrád

levensverhaal
€ 65,-
€-

Workshop

Jouw leven is een huis vol verhalen

Wanneer                 

Waar                         

Tijd:                         

Voor wie                   Iedereen die zijn/haar levensverhaal wil schrijven

Meenemen              Pen en papierMinimaal 4 en maximaal 12 deelnemers