levensverhaal

Training 'Verzacht je hart'

Houvast bij verlies 

Rust, eenvoud en aandacht voor rouw

Als ingrijpend iets verandert in je leven, brengt dat emoties en verwarrende gedachten met zich mee. Er is zoveel te voelen. Het is vaak lastig dit onder woorden te brengen. 


Hoe leg je nu uit wat je ervaart? Misschien voel je je niet begrepen. Hierdoor kun je je eenzaam voelen omdat het leven voor jou stilstaat, terwijl je anderen ziet verder gaan. Je dreigt zelfs te vervreemden van jezelf en je omgeving.


Verlang jij naar een plek om tot rust te komen? Waar de tijd even stilstaat om op verhaal te komen, ook al heb je nu de woorden nog niet?


Dan ontmoet ik je graag tijdens de training 'Verzacht je Hart'.  Je gaat ontdekken wat jou kracht geeft waardoor het lichter wordt. Eenvoud, aandacht en samen delen, wisselen elkaar op een natuurlijke manier af. 


Mijn naam is Rijma de Ruiter . Ik ben verlies- en rouwbegeleider en wil er graag voor je zijn.

Direct aanmelden
levensvragen

Als je de woorden niet hebt

Woorden geven aan wat je ervaart is niet eenvoudig. Het kan er zelfs voor zorgen dat je soms helemaal niet meer deelt wat je bezig houdt, doordat jouw  gedachten je belemmeren. Je denkt misschien wel; ‘Mensen begrijpen me toch niet’  en je slikt je verdriet in.

Hierdoor kan je rouw stagneren, het gaat vastzitten in je lijf. Dit kan je vanbinnen verharden en eenzaam maken midden tussen de mensen die er misschien wel voor je willen zijn. Maar je begrijpt elkaar niet meer.


Rouwen omdat het anders liep

Rouw kan gaan over het overlijden van een dierbare. Dit kan kort of al langer geleden gebeurd zijn. Maar het kan ook gaan over je gezondheid die niet meer is wat het was, of over je relatie die is veranderd of over je werk waar het anders liep dan je hoopte.

Rouw kan allerlei vormen hebben.

Misschien voel je verdriet zonder dat je duidelijk kunt zeggen waar het over gaat omdat er zoveel gebeurd is dat zich opgestapeld heeft.

Hoe verloopt een training?

levensverhaal

Ontmoeten

Iedere maand is er een ontmoeting waarvoor je kunt inschrijven. Met maximaal tien deelnemers komen we bij elkaar. Als je op de locatie aankomt kun je op je je melden bij de receptie en op je gemak in de huiskamer binnenlopen. Koffie en thee staan voor je klaar. We nemen de tijd om elkaar en de omgeving te leren kennen. Je kunt ruim voor tijd aankomen en een wandeling maken in de omgeving of genieten van de kunst in Het Kloosterhotel.

levensverhaal

Indeling van de training

Je kunt je per training inschrijven maar in principe is het een serie van 3 bijeenkomsten die elkaar opvolgen. Iedere training heeft een andere invulling. 

levensverhaal

Luisteren en delen

Er is ruimte om te delen. Er wordt geluisterd zonder oordeel of er een mening over te geven. We gaan niet in op elkaars verhalen.  Alle verhalen mogen naast elkaar bestaan.

levensverhaal

Als het even teveel is

Als je even niet mee wilt doen is er alle vrijheid om het te laten voor wat het is. Je kunt jezelf even terugtrekken en later weer meedoen. 

'In mijn volle leven waar ik enorm van geniet, trek ik me regelmatig terug om tot mezelf te komen. 

Vaak doe ik dit door naar buiten te gaan en te wandelen.

De natuurlijke geluiden zoals het ruisen van de bomen, het stromen van water, het zingen van de vogels en ook de wisselende seizoenen en de wind  brengen mij tot rust. Dan kom ik tot mezelf en stem ik af op mijn innerlijk kompas'.  -  Rijma 

verlies en rouw

Hans - 62 jaar

De training was veilig en heel verrassend waarmee ik weer verder kon

verlies en rouw

Viona - 39 jaar

Deze training hielp mij om beter voor mijzelf te zorgen. Om stil te staan dat ik er zelf ook nog ben. Niet dat alles opgelost is maar het gaf mij wel nieuwe inzichten

verlies en rouw

Marianne - 55 jaar

Het heeft mij geholpen meer naar mezelf te kijken en te voelen hoe is het nu met mij. Het gaf openheid in waar ik nu sta. Ik ontdek hoe verlies situaties een plaatsje te kunnen krijgen zodat het minder zwaarte voelt.  Ik merk dat ik steviger sta

verlies en rouw

Willie - 64 jaar

Jouw rust en positieve inzet hebben mij weer op weg geholpen.

Je bent toegankelijke en de eenvoudige stappen hadden een goede impact op mij

levensverhaal

Waar worden we verwacht

We worden gastvrij ontvangen in mijn eigen huiskamer. 

Dit is een unieke plek om ruimte te scheppen voor onthaasting en terug te gaan naar de basis. 

Er is veel behoefte aan contact met gelijkgestemden. Inmiddels hebben er al veel deelnemers mee gedaan aan dit uniek concept.
"De training was geweldig. Rijma ontving ons met een vriendelijke rust waarbij je direct vertrouwd was. De training, met meditatiemoment en heerlijke vegetarische maaltijd was meer dan ik ervan verwachtte. Door de verrassende werkvormen, kwam de groep snel tot elkaar en kwam er ruimte om te vertellen wat zwaar is en om een stap verder te komen. Rijma weet waar ze het over heeft en begeleidde ieders proces op kundige, warme wijze. We kwamen tot de kern, zonder dat het te zwaar werd, ieder op zijn eigen tempo. Rijma geeft ruimte zonder dat er iets moet. Het heeft me echt geholpen."

Annelies

levensverhaal

De training helpt je...

Open te staan voor het leven
Het verdriet en gemis verzacht waardoor het lichter wordt.


Verwarrende situaties omzetten in kansen
Elke verandering is een mogelijkheid om te ontwikkelen en te groeien. Ook pijnlijke gebeurtenissen.


Kwetsbaarheid te waarderen
De weerstand om overspoeld te worden door verdriet vermindert. Je durft je pijn te doorvoelen. Je veroordeelt jezelf niet.


Samenhang in je leven ervaren
Doordat er samenhang is in je denken, voelen en doen ben je meer emotioneel beschikbaar voor jezelf en anderen.


Je ‘zijn’ boven ‘doen stellen’

Je respecteert je behoefte aan eigen ruimte en tijd. Zonder het gevoel dat je niet productief bent. Je leeft vanuit het genoeg en vanuit de overvloed aan liefde.

Aanmelden

Ik heb heel veel gehad aan je begeleiding.
Het heeft mij geholpen om erdoor te komen. 
Het gaf mij ook veel troost .
Bedankt voor alles !

Vera .

Over mij

Uit eigen ervaring weet ik hoe moeizaam en ingewikkeld het kan zijn om je eigen unieke rouwreis te maken.


Om mijn eigen pad te ontdekken heb ik behoefte om mezelf regelmatig terug te trekken en de stilte op te zoeken. De natuur helpt mij, die is, zonder oordeel, altijd beschikbaar. Dit geeft mij veel rust en kracht. Naast een leven vol bezigheden en mensen waar ik enorm van geniet.


Na het overlijden van mijn broer in 2017 moest ik opnieuw mijn rouwreis maken. Ik heb het Pelgrimspad gewandeld voor hem. Dit heeft mij geholpen op mijn rouwreis.

Momenteel wandel ik Ons Kloosterpad voor mijn moeder die in 2021 is overleden. Dit doet mij goed.

Nu al aanmelden?

Ja, ik heb er zin in


De meest gestelde vragen 'Verzacht je hart'

Wat doe ik als ik moet huilen?

Huilen mag, het is een van de uitingsvormen van verdriet. Tranen mogen stromen als ze zich aandienen.

Wordt mijn verdriet niet erger als ik er mee bezig bent?

Van nature zijn we geneigd om pijn en verdriet weg te duwen en er snel aan voorbij te gaan. Maar verdriet is heel trouw en wacht geduldig tot het de ruimte krijgt die het nodig heeft. Door het aan te gaan, kun je ook beter het licht zien. Als je niet de tijd en ruimte geeft aan je verdriet, uit het verdriet zich vaak op een andere manier zoals in onrust, onredelijke boosheid, of zelfs depressie of burn-out.

Ik ben niet iedere dag bezig met mijn rouw. Is het dan ook iets voor mij?

Jazeker, het deel nemen aan deze training is een manier van zelfzorg om stil te staan bij verdriet dat langer geleden ontstaan is.

Ik voel me onzeker in een groep. Wat nu?

Voor iedereen brengt het spanning mee. Ook voor mij is het iedere keer weer een verrassing hoe het zal gaan. Ik heet iedereen onvoorwaardelijk welkom. Je mag zijn zoals je bent. De jarenlange ervaring die ik heb in het werken met groepen, leert mij dat er altijd een mooie, verrassende verbinding ontstaat.

Kan ik met openbaar vervoer komen?

De bus stopt 200 meter van mijn huis. Je kunt reisadvies krijgen via https://9292.nl/.

levensverhaal
€ 125,-
87,-

Training 'Verzacht je Hart'

Omgaan met verlies 


  • Gelijkgestemden ontmoeten
  • Inclusief vegetarische lunch 
  • Maximaal 6 minimaal 4 deelnemers
  • Inclusief werkboek


Indien van toepassing:

  • overleg eens met je werkgever of dit voor jou een optie is en of hij/zij (gedeeltelijk) wil bijdragen in de kosten. Je bedrijf ontvangt dan een (deel)factuur met BTW. De prijzen die je hier ziet, zijn inclusief BTW.

Woensdag

20 september

Thema - Erkennen

Van 10:00 uur tot 14 uur inclusief lunch

Woensdag 

18 oktober

Thema - Verkennen

Van 10:00 uur tot 14 uur inclusief lunch

Woensdag

22 november

Thema - Verbinden

Van 10:00 uur tot 14:00 uur inclusief lunch

levensverhaal

Een stap verder

Door aan alle drie de trainingen deel te nemen ga je meer samenhang te ervaren.

De trainingen hebben ieder een eigen thema.


Training 1 Erkennen

We staan stil bij wat je overkomen is. En geven erkenning aan wat dit voor emoties en gedachten met zich meegebracht heeft. We creëren een veilige plek waar een warm welkom is voor jouw levensverhaal.


Training 2 Verkennen 

We verkennen een nieuwe manier van leven. Verdriet en pijn hoeft niet weg maar is een onlosmakelijk onderdeel van je leven. Naast dat het leven ook verder gaat waar je opnieuw mag leren genieten.


Training 3 Verbinden

Hoe wil je je leven vorm geven met rouw en verdriet samen met vertrouwen, hoop en liefde. In deze training staan we stil hoe jij je hoofd en je hart met elkaar verbind met de realiteit zoals het nu is. 

Aanmelden

Wil je alle 3 de trainingen bijwonen?

Woensdag 20 September - Thema erkennen
van 10:00 uur tot 14:00 uur inclusief lunch

Woensdag 18 oktober  - Thema verkennen

van 10:00 tot 14:00 inclusief lunch

Woensdag 22 november - Thema verbinden
van 10:00 uur tot 14:00 uur  inclusief lunch


Nu slechts voor 3 trainingen 250 ,-


Eerst vrijblijvend kennismaken?

Wil je eerst persoonlijk kennismaken om te weten of er een match is? Maak helemaal vrijblijvend en kosteloos een afspraak.