levensverhaal

Training 'Verzacht je hart'

Omgaan met verlies en rouw

Rust, eenvoud en aandacht voor rouw

Als je te maken hebt met verlies en rouw is er ingrijpend iets verandert in je leven. Er is zoveel te voelen. Het is vaak lastig dit onder woorden te brengen. 


Hoe leg je nu uit wat je ervaart? Misschien voel je je niet begrepen. Hierdoor kun je je eenzaam voelen omdat het leven voor jou stilstaat, terwijl je anderen ziet verder gaan. Je dreigt zelfs te vervreemden van jezelf en je omgeving.


Verlang jij naar een plek om tot rust te komen? Waar de tijd even stilstaat om op verhaal te komen, ook al heb je nu de woorden nog niet?


Dan ontmoet ik je graag tijdens de training 'Verzacht je Hart'.  Je komt tot rust en gaat ontdekken wat jou kracht geeft. Eenvoud, aandacht en samen delen, wisselen elkaar op een natuurlijke manier af. 


Mijn naam is Rijma de Ruiter . Ik ben verlies- en rouwbegeleider en wil er graag voor je zijn.

Direct aanmelden
levensvragen

Woorden geven aan rouw is niet eenvoudig. Het kan er zelfs voor zorgen dat je soms helemaal niet meer deelt wat je bezig houdt, doordat jouw  gedachten je belemmeren. Je denkt misschien wel; ‘Mensen begrijpen me toch niet’  en je slikt je verdriet in.

Hierdoor kan je rouw stagneren, het gaat vastzitten in je lijf. Dit kan je vanbinnen verharden en eenzaam maken midden tussen de mensen die er misschien wel voor je willen zijn. Maar je begrijpt elkaar niet meer.


Rouw kan gaan over het overlijden van een dierbare. Dit kan kort of al langer geleden gebeurd zijn. Maar het kan ook gaan over je gezondheid die niet meer is wat het was, of over je relatie die is veranderd of over je werk waar het anders liep dan je hoopte.

Rouw kan allerlei vormen hebben.

Misschien voel je verdriet zonder dat je duidelijk kunt zeggen waar het over gaat omdat er zoveel gebeurd is dat zich opgestapeld heeft.

Hoe verloopt een training?

levensverhaal

Ontmoeten

Iedere maand is er een ontmoeting waarvoor je kunt inschrijven. Met maximaal tien deelnemers komen we bij elkaar. Als je op de locatie aankomt kun je op je je melden bij de receptie en op je gemak in de huiskamer binnenlopen. Koffie en thee staan voor je klaar. We nemen de tijd om elkaar en de omgeving te leren kennen. Je kunt ruim voor tijd aankomen en een wandeling maken in de omgeving of genieten van de kunst in Het Kloosterhotel.

levensverhaal

Indeling van de training

Je kunt je per training inschrijven maar in principe is het een serie van 3 bijeenkomsten die elkaar opvolgen. Iedere training heeft een andere invulling. 

levensverhaal

Luisteren en delen

Er is ruimte om te delen. Er wordt geluisterd zonder oordeel of er een mening over te geven. We gaan niet in op elkaars verhalen.  Alle verhalen mogen naast elkaar bestaan.

levensverhaal

Als het even teveel is

Als je even niet mee wilt doen is er alle vrijheid om het te laten voor wat het is. Je kunt jezelf even terugtrekken en later weer meedoen. 

'In mijn volle leven waar ik enorm van geniet, trek ik me regelmatig terug om tot mezelf te komen. 

Vaak doe ik dit door naar buiten te gaan en te wandelen.

De natuurlijke geluiden zoals het ruisen van de bomen, het stromen van water, het zingen van de vogels en ook de wisselende seizoenen en de wind  brengen mij tot rust. Dan kom ik tot mezelf en stem ik af op mijn innerlijk kompas'.  -  Rijma 

verlies en rouw

Hans - 62 jaar

De training was veilig en heel verrassend waarmee ik weer verder kon

verlies en rouw

Viona - 39 jaar

Deze training hielp mij om beter voor mijzelf te zorgen. Om stil te staan dat ik er zelf ook nog ben. Niet dat alles opgelost is maar het gaf mij wel nieuwe inzichten

verlies en rouw

Marianne - 55 jaar

Het heeft mij geholpen meer naar mezelf te kijken en te voelen hoe is het nu met mij. Het gaf openheid in waar ik nu sta. Ik ontdek hoe verlies situaties een plaatsje te kunnen krijgen zodat het minder zwaarte voelt.  Ik merk dat ik steviger sta

verlies en rouw

Willie - 64 jaar

Jouw rust en positieve inzet hebben mij weer op weg geholpen.

Je bent toegankelijke en de eenvoudige stappen hadden een goede impact op mij

Waar worden we verwacht

We worden gastvrij ontvangen bij  Kloosterhotel ZIN in Vught .

Dit is een prachtige plek die een bijdrage levert om ruimte te scheppen voor onthaasting en terug te gaan naar de basis. In de hectiek van alledag helpt deze omgeving bij het zoeken naar een goede balans tussen in beweging zijn en tot rust komen. Een omgeving waar eenvoud, rust, ruimte en aandacht centraal staat om bij jouw essentie te komen.


 • De lunch is biologisch en vegetarisch. 
 • Gratis extra inclusief activiteiten bijvoorbeeld; labyrint lopen, stiltepad, kunstroute en meditatie.
 • Er zijn ruim voldoende gratis parkeerplaatsen.
 • Oplaadplek voor de elektrische auto
 • Geen zin in files? Rustig aankomen of later vertrekken  kan door een extra overnachting te boeken. Neem contact op met het Kloosterhotel.

"De training was geweldig. De accommodatie, kloosterhotel Zin, had een sobere luxe die precies passend was. Rijma ontving ons met een vriendelijke rust waarbij je direct vertrouwd was. De training, met meditatiemoment en heerlijke vegetarische gezamenlijke maaltijd was meer dan ik ervan verwachtte. Door de verrassende werkvormen die Rijma had bedacht, kwam de groep snel tot elkaar en kwam er ruimte om te vertellen wat zwaar is en om een stap verder te komen. Rijma weet waar ze het over heeft en begeleidde ieders proces op kundige, warme wijze. We kwamen tot de kern, zonder dat het te zwaar werd, ieder op zijn eigen tempo. Rijma geeft ruimte zonder dat er iets moet. Het heeft me echt geholpen."

Annelies

levensverhaal

De training helpt je...

Open te staan voor het leven
Het verdriet en gemis verzacht waardoor het lichter wordt.


Verwarrende situaties omzetten in kansen
Elke verandering is een mogelijkheid om te ontwikkelen en te groeien. Ook pijnlijke gebeurtenissen.


Kwetsbaarheid te waarderen
De weerstand om overspoeld te worden door verdriet vermindert. Je durft je pijn te doorvoelen. Je veroordeelt jezelf niet.


Samenhang in je leven ervaren
Doordat er samenhang is in je denken, voelen en doen ben je meer emotioneel beschikbaar voor jezelf en anderen.


Je ‘zijn’ boven ‘doen stellen’

Je respecteert je behoefte aan eigen ruimte en tijd. Zonder het gevoel dat je niet productief bent. Je leeft vanuit het genoeg en vanuit de overvloed aan liefde.

Aanmelden

Ik heb heel veel gehad aan je begeleiding.
Het heeft mij geholpen om erdoor te komen. 
Het gaf mij ook veel troost .
Bedankt voor alles !

Vera .

Over mij

Uit eigen ervaring weet ik hoe moeizaam en ingewikkeld het kan zijn om je eigen unieke rouwreis te maken.


Om mijn eigen pad te ontdekken heb ik behoefte om mezelf regelmatig terug te trekken en de stilte op te zoeken. De natuur helpt mij, die is, zonder oordeel, altijd beschikbaar. Dit geeft mij veel rust en kracht. Naast een leven vol bezigheden en mensen waar ik enorm van geniet.


Na het overlijden van mijn broer in 2017 moest ik opnieuw mijn rouwreis maken. Ik heb het Pelgrimspad gewandeld voor hem. Dit heeft mij geholpen op mijn rouwreis.

Momenteel wandel ik Ons Kloosterpad voor mijn moeder die in 2021 is overleden. Dit doet mij goed.

Nu al aanmelden?

Ja, ik heb er zin in


De meest gestelde vragen 'Verzacht je hart'

Wat doe ik als ik moet huilen?

Huilen mag, het is een van de uitingsvormen van verdriet. Tranen mogen stromen als ze zich aandienen.

Wordt mijn verdriet niet erger als ik er mee bezig bent?

Van nature zijn we geneigd om pijn en verdriet weg te duwen en er snel aan voorbij te gaan. Maar verdriet is heel trouw en wacht geduldig tot het de ruimte krijgt die het nodig heeft. Door het aan te gaan, kun je ook beter het licht zien. Als je niet de tijd en ruimte geeft aan je verdriet, uit het verdriet zich vaak op een andere manier zoals in onrust, onredelijke boosheid, of zelfs depressie of burn-out.

Ik ben niet iedere dag bezig met mijn rouw. Is het dan ook iets voor mij?

Jazeker, het deel nemen aan deze training is een manier van zelfzorg om stil te staan bij verdriet dat langer geleden ontstaan is.

Ik voel me onzeker in een groep. Wat nu?

Voor iedereen brengt het spanning mee. Ook voor mij is het iedere keer weer een verrassing hoe het zal gaan. Ik heet iedereen onvoorwaardelijk welkom. Je mag zijn zoals je bent. De jarenlange ervaring die ik heb in het werken met groepen, leert mij dat er altijd een mooie, verrassende verbinding ontstaat.

Gaan we iedere training wandelen?

Nee, we gaan niet iedere training naar buiten. Dit zal per training wisselend zijn. Als we gaan wandelen zijn dat korte afstanden rondom het Kloosterhotel. Ik zal het van tevoren aangeven zodat je er rekening mee kunt houden met schoenen en kleding.

Ik ben niet creatief. Kan ik wel meedoen?

Je hoeft niet creatief te zijn om iets te kunnen maken. Iedereen die een pen kan vasthouden kan meedoen. Keer op keer geniet ik ervan hoe deelnemers zichzelf verrassen.

levensverhaal
€ 350,-
197,-

Training 'Verzacht je Hart'

Omgaan met verlies en rouw

 • Maandelijks is er een training
 • Gratis E-Book 'Rouwen. Hoe doe je dat?'
 • Gelijkgestemden ontmoeten
 • Met biologische en vegetarische lunch of diner
 • Kloosterhotel ZIN in Vught
 • Maximaal 10 deelnemers
 • Gratis extra inclusief activiteiten bijvoorbeeld; labyrint lopen, stiltepad, kunstroute en         meditatie.


Indien van toepassing:

 • overleg eens met je werkgever of dit voor jou een optie is en of hij/zij (gedeeltelijk) wil bijdragen in de kosten. Je bedrijf ontvangt dan een (deel)factuur met BTW. De prijzen die je hier ziet, zijn inclusief BTW.

Maandag 20 maart 

Avond

Thema - verkennen

Maandag 20 maart 2023 van 17:00 uur tot 21 uur inclusief diner

Dinsdag 18 april

Ochtend

Thema - verbinden

Dinsdag 18 april van 9:30 uur tot 14:00 uur inclusief lunch

Zaterdag 11 februari 

Ochtend

Thema - erkennen

Ochtend 11 februari van 9:30 uur tot 14 uur inclusief lunch

Wil je alle 3 de trainingen bijwonen?

Zaterdag 11 februari - Thema erkennen
van 9:30 uur tot 14 uur inclusief lunch

Maandag 20 maart - Thema verkennen

van 17:00 tot 21:00 inclusief diner

Dinsdag 18 April 2023 - Thema verbinden
van 9:30 uur tot 14 uur  inclusief lunch


Nu slechts voor 3 trainingen 495,-


Eerst vrijblijvend kennismaken?

Wil je eerst persoonlijk kennismaken om te weten of er een match is? Maak helemaal vrijblijvend en kosteloos een afspraak.