De slingerbeweging van rouw

“Ik voel voor het eerst in lange tijd weer de zwaarte van de zorg, en dat dat ook niet meer anders zal worden. En....dat overvalt me een beetje, want  ik dacht dat ik mijn weg er wel in gevonden had na vier jaar. Inmiddels trek ik al vier jaar deze kar. Ik ben nog een beetje zoekend naar wat mij helpen kan. 

En vooral naar wat het samen dan nog is...Dat heb ik wel gevoeld, maar ben ik een beetje kwijt.

Wel weet ik dat ik er iets mee moet want het is te groot en te sterk aanwezig nu. Ik kan het niet meer weg poetsen met afleiding en leuke dingen doen, 

Maar ook dat weet ik niet zo goed, want misschien is het benoemen nu al wel voldoende”.  


Ik heb de mail onder andere geantwoord met:

Lieve Alie

Wat fijn dat je reageert.

Dank dat je dit deelt.

Het ziekteproces blijft een slingerbeweging van steeds opnieuw rouwen van wat onveranderlijk is. 

Weer een stukje rouw waar je doorheen moet gaan.

 Ook na vier jaar is het geen rechte lijn. Steeds opnieuw dien jij je ertoe te verhouden. Dat is niet makkelijk.

Je poetst het niet weg met leuke dingen doen.

Leuke dingen doen en afleiding zijn belangrijk. Hierdoor baken je je verdriet af en geef je het een kader en je vernieuwt je energie. 

Maar leuke dingen nemen jouw rouw niet weg.

Het verdriet blijft een deel van je leven. Je moet het steeds opnieuw doorleven. Dat is verdrietig want soms overvalt het je. Het laat zich niet sturen. Het is onlosmakelijk met jou verbonden, het hoort bij je.

 (Met toestemming van Alie geplaatst) 

 

Anders ziek zijn

We zijn met professionals en ervaringsdeskundige hard aan het werk om het nieuwe online traject aan het afronden ‘Anders ziek zijn’ – houvast bij verlies van gezondheid.

 Heb jij te maken met verlies van gezondheid of ben je als naaste hier direct bij betrokken? Dan staat er binnenkort een traject voor je klaar om houvast te vinden. Je kunt dit alleen doen, maar ook samen als familie, vrienden of naasten die erbij betrokken zijn.

Ik kan bijna niet wachten om er meer over te vertellen. Het gaat je echt verder helpen.

Tot snel