Groeien om je verlies

Als je een ingrijpend verlies meemaakt, heb je misschien het gevoel dat het onmogelijk is om ooit verder te gaan met verdriet. Dr. Tonkin beweert dat dit komt omdat we verdriet niet achter ons laten, maar er omheen groeien. Al meer dan 20 jaar werkt dr. Lois Tonkin aan haar model van groeien rond verdriet.

Dit model kan helpen als je je afvraagt hoe je ooit over je verlies heen komt of hoe je verder komt.

Groeien rond verdriet

Stel je voor dat je een cirkel tekent om jezelf te vertegenwoordigen. Dit ben jij, jouw leven en alles wat je meemaakt. Nu kleur je in de cirkel het deel waarin je verdriet zich bevindt. Misschien is je cirkel bijna helemaal ingekleurd; verdriet kan je leven volledig in beslag nemen. Het kan zijn dat je niet meer in staat bent om te eten of te slapen. Of dat je moeite hebt om aan iets anders te denken.

Wat er in de volgende dagen, maanden en jaren gebeurt, is belangrijk. In plaats van dat het gekleurde deel kleiner wordt, komt er een cirkel omheen die groter is.

Er omheen groeien

Dit model laat zien dat je verdriet na verloop van tijd vrijwel hetzelfde zal blijven, maar dat je leven eromheen zal groeien. Je zult nieuwe ervaringen opdoen, nieuwe mensen ontmoeten en momenten van plezier gaan beleven. Langzaamaan zullen deze momenten frequenter worden en zal de buitenste cirkel een beetje groter worden.

De cirkel wordt groter

Uiteindelijk zal er een veel grotere buitencirkel zijn, met daarbinnen hetzelfde gekleurde deel. Maar het verdriet is over het algemeen minder aanwezig. Het betekent niet dat het verdriet verdwijnt. Het zal er waarschijnlijk altijd zijn en kan in moeilijke tijden zelfs een beetje groter worden. Maar het vult niet meer de volledige cirkel.

Verdriet begrijpen

Het idee om rond verdriet te groeien, erkent dat verdriet niet altijd met de tijd verdwijnt. Het laat ook zien dat -  ondanks dat verdriet niet overgaat - dit niet betekent dat je verdriet zo aanwezig blijft als nu. Je leven zal om het verdriet heen groeien.

Als je dierbare is overleden is voor veel achterblijvers is het idee om verder te gaan of te vergeten een van de meest moeilijke dingen. Je kunt en mag toch niet vergeten?

Dit model laat zien dat het oké is dat verdriet altijd deel uitmaakt van je leven. Het neemt een vaste plek in en zal dat blijven doen.

Houd er rekening mee dat dit slechts een visie is over hoe rouw kàn werken. Er zijn veel andere visies die laten zien hoe jij rouw ervaart. Iedereen is uniek in hoe hij reageert op verdriet en geen van deze modellen laat de 'juiste' manier van rouwen zien. Het is slechts een metafoor.