Ik kies voor dankbaarheid

‘Na tien jaar kon ik mijn man pas echt begraven’

Er was teveel gebeurd in onze relatie wat mijn leven volledig op zijn kop heeft gezet. Het ging voorbij aan hoe ik in het leven stond en wij ooit samen hadden. Een echtscheiding was niet te voorkomen. Ik moest alleen verder, boos en verdrietig.
 

Met wrok keek ik terug op het leven dat wij samen hebben gehad. Dit belemmerde mij om verder te gaan met mijn eigen leven. Ik kon mijn man niet loslaten, ik kon hem niet vergeven en was ook boos op mezelf.
 

Een aantal jaren na onze scheiding overleed mijn ex-man. Na zijn overlijden kwam ik in een ingewikkeld rouwproces. Ik kon het niet verkroppen wat mij overkomen was. Mijn ex-man was dood en ik moest verder. Er lag een deken van schaamte en miskend verdriet over mijn leven. Hierdoor raakte mijn hart op slot. Ik voelde niets meer van binnen en ik dreigde mezelf  en het leven kwijt te raken. 

Toen nam ik een besluit; zo wil ik niet verder. 
Ik ga mijn verdriet aankijken en doorleven. 
Dit deed ik bijvoorbeeld door hulp te zoeken, foto’s te kijken van ons verleden en plekken te bezoeken die van betekenis waren. Dit deed enorm veel pijn die ik met hart en ziel voelde. Mijn hele lijf rouwde mee.

Nu kan ik met veel meer zachtheid terugkijken. 
En na tien jaar kan ik mijn ex-man pas echt begraven. Ik ben emotioneel niet meer afhankelijk van hem om zelf weer geluk te ervaren.

Ik kan mezelf vergeven. 
Ik kan mijn ex-man vergeven. Dat zijn hele grote woorden want er is ook veel schade. Maar ik kies ervoor om uit dankbaarheid te leven.

 Marijke V

 

Complexe rouw
 Rouw gaat niet alleen over het gemis van een persoon, maar kan ook gaan over wat er niet was. Daardoor kan rouw complex zijn. Dit is vaak moeilijk bespreekbaar omdat het toegedekt wordt door onbegrip en schaamte.


 Kom tevoorschijn

 Durf iemand in vertrouwen te nemen. Iemand die je verder kan helpen. Dan kunnen oude wonden helen. Dat gaat niet vanzelf. Dat kan alleen als het tevoorschijn mag komen. Het is de moeite waard zodat er meer ruimte komt voor wat voor jouw echt belangrijk is.
 Om ook weer geluk te kunnen vinden.