Een weg begaanbaar maken

Het zal niemand ontgaan zijn dat er dagenlang een containerschip het Suezkanaal in Egypte blokkeerde. Uiteindelijk is het gigantische schip los getrokken door een Nederlands baggerbedrijf. Het schip kwam in de problemen door harde wind waardoor het dwars kwam te liggen. Waardoor er van beide kanten niets meer door het kanaal kon. Honderden schepen kwamen in de file en andere schepen waren genoodzaakt om een grote omweg om Afrika heen te maken.

Ook in ons leven kan het stormen. Je adem stokt, de angst grijpt je naar de keel, emoties lijken je te overspoelen, de grond verdwijnt onder je voeten. De doorgang van hoofd naar hart raakt verstopt.

Je wil het niet voelen, dus gaat dapper door; schouders eronder en doorgaan. Sterk zijn en niet zeuren. Je hoofd draait overuren, het denken kun je niet stoppen, gedachten gaan rondjes draaien en het wordt piekeren. Misschien herken je je hierin. Of misschien gaat het bij jouw anders want ieder mens is uniek.

 

Spanning en stress kunnen het lichaam blokkeren. Daardoor stopt het stromen van emoties. Emoties die je nodig hebt om je binnen en je buitenkant te voelen, zodat je weet wat goed is. Soms zijn emoties en gevoelens maar lastige dingen. En willen wij ze eronder houden. Als je dat te lang doet heb je kans dat er een file ontstaat. Zolang de blokkade er is, kan er niets door, net zoals bij het Sueskanaal.

 

Misschien doe je er alles aan om de blokkade in stand te houden uit angst. Dit gebeurt doorgaans onbewust. Want als deze los getrokken wordt wat gebeurt er dan? Ontstaat er een chaos? Van alle kanten wil de stroom er immers door, liefst allemaal tegelijk.

 

Het containerschip had hulp van anderen nodig om uit de blokkade te komen. De hulp leek nietig en klein in vergelijking met het enorme containerschip. Doordat er de juiste hulp werd geboden werd de blokkade opgeheven. Ook de file kreeg hulp bij het begaanbaar maken van het kanaal.

 

Soms is een helpende hand van anderen nodig om de weg vrij te maken.

‘Help mij’ is een hele moedige vraag, die je niet zomaar durft te stellen. Maar deze zal door de onzekerheid en de angst heengaan op weg naar vertrouwen.