Gebroken hart
Als we denken aan rouw gaan vaak onze gedachten naar geliefden die we missen.
Maar rouw gaat over veel meer dan dat.
Rouw gaat niet alleen over iets of iemand waar we van gehouden hebben. Maar ook over dat waar we op gehoopt hebben maar niet kwam:
Je hoopte op een betere relatie met je ouders of met je kinderen. Je hoopte op een gezin. Je hoopte op een andere omgeving. Je hoopte op gezondheid. Je hoopte op……..
Maar het liep voor goed anders.
Rouw wordt gevoeld op plaatsen die verhard zijn.
Ze zijn niet aangeraakt door de liefde. Het zit vast op koude, kille stukken van binnen. Het zijn diepe verborgen plaatsen zonder warmte. Deze plekken verlangen naar tederheid en om gekend te worden.
Je hart breekt in stukken.
Die stukken verpak je in schaamte, weg kijken, jaloezie, onredelijke boosheid. Ze worden verbannen naar de verste uithoeken van het bewust zijn, we zetten ze buiten ons bestaan en weigeren ze het daglicht te laten zien. Het deksel moet erop, niemand mag weten wat er diep van binnen schuil gaat.
Antwoord
Het enige juiste antwoord op elk verlies is rouw. Maar we kunnen niet rouwen als we het buiten onszelf laten bestaan.
Helen gaat niet vanzelf.
Het vraagt om bewust zijn en een actieve houding: waar gaat het eigenlijk over? Welke plek mag je gemis hebben in je leven.
Naast alle schoonheid en heelheid die er ook is. Het een kan niet zonder het ander. Beiden mogen bestaan naast elkaar. Zoals dag en nacht elkaar afwisselen.
Vertrouw jezelf
Ik zou wensen dat je het vertrouwen en de moed hebt om te helen. Datgene wat stuk is kan genezen. Achter de pijn gaat kracht schuil. De weg naar vervulling en een gezond zelfbeeld.
Zoek hulp als je de weg niet alleen wilt gaan. Of wees een luisterend oor voor het gebroken hart.
Reageer vrijblijvend of haak een keer aan bij een gratis online bijeenkomst. Of zoek mensen in je nabije omgeving.
Vertrouw op een rijke zegen.
Breek de stilte……Breek de stilte
Sloop die muren om ze heen
Woord voor woord en steen voor steen
Stef Bos