Hoe lang duurt het?

Een van de meest gestelde vragen is: ‘Hoe lang duurt het? Als je er middenin zit dan wil je dat het over gaat.

Leven met verlies kun je niet vergelijken met een rechte lijn. Het is een slingerbeweging; het gaat steeds heen en weer tussen het voelen van verlies en het leven wat verder gaat. Het zorgt voor een zoektocht naar de juiste manier om om te gaan met de dingen die je overkomen.

 Ieder proces is uniek. Er is geen handleiding die de juiste route aangeeft of de tijd die jij er voor nodig hebt.

Het beste medicijn is gratis

Vertellen hoe het voor je is, is een helend medicijn, zonder dat je voorgeschreven wordt hoe het zou moeten zijn. Luisterende oren, delen en geduld.

 Deze zoektocht vraagt om een actieve houding. Het is niet het passief ondergaan van wat er gebeurt, maar het is iets doen met je gevoelens en emoties. Hoe en wat? Dat is voor ieder persoonlijk.

Als je met ingrijpende gebeurtenissen te maken hebt raakt dit je hele wezen. In onze beleving lijken vreugde en verdriet elkaar uit te sluiten. Vreugde zou betekenen; de afwezigheid van verdriet, en verdriet de afwezigheid van vreugde. De vraag is of dit onderscheid daadwerkelijk zo is.

‘Wanneer je blij bent, kijk dan diep in je hart, en je zult zien dat enkel wat je smart gegeven heeft, ook vreugde brengt. Wanneer je verdrietig bent, kijk dan opnieuw in je hart en je zult zien dat je huilt om wat je vreugde schonk.’ 

Kahlil Gibran

 

Verdriet gaat over liefde. Liefde voor jezelf en de ander. Verlies en leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De aandacht dient gericht te zijn op wat dit verlies voor je betekent, zodat je een nieuw evenwicht kunt vinden. Je sociale omgeving is hierbij heel belangrijk.

 Gun jezelf dat het af en toe niet lukt en je steeds weer de veerkracht vindt om het leven vrijuit te leven met alles wat er is.