Hoop doet leven

Hoe houden we hoop vast, als ons narigheid overkomt?

Ik laat me graag inspireren door Edith Eva Eger. Ze overleefde Auschwitz en schreef op 90 jarige leeftijd de bestseller ‘De Keuze’. We hebben allemaal het vermogen om te kiezen.

  1. Positief denken

Optimisme kunnen we oefenen en aanleren door onze eigen richting aan ons leven te geven. Dat we geen lijden toevoegen door te geloven dat we niets kunnen doen om onze situatie te verbeteren. Kijk wat vaker naar boven, naar de lucht en de wolken.

  1. Cognitie oefenen

Negatieve gedachten over onszelf, een situatie of anderen onderzoeken of deze kloppen. Kunnen we ook anders naar de situatie kijken, vanuit een ander perspectief? We kunnen ons denken oefenen door positieve gedachten te koesteren. Wie zei er wat aardigs tegen je? Herhaal deze woorden, want ze zijn waar. Niet wat ons overkomt is het belangrijkste maar wat we doen met onze ervaringen, dat is het belangrijkste.

  1. Zichtbaar zijn

Laat zien wie je werkelijk bent, wat je wilt. Laat je stem horen. Vaak gaan we er vanzelfsprekend vanuit dat voor de ander wel duidelijk is wat je wilt. Maar dat hoeft voor de ander niet zo te zijn. Spreek je hart uit en verschuil je niet. Kijk jezelf recht in de ogen en hou onvoorwaardelijk van jezelf en laat dit de basis zijn in de omgang met anderen.

  1. Ervaringen gebruiken om te leren

Wat ik te leren heb in mijn leven is mezelf en de ander onvoorwaardelijk lief hebben. Niet de dingen die mij overkomen zijn bepalend maar hoe ik erop reageer. Iedere dag opnieuw hebben we een keuze. Dit is levenslang oefenen.

Waar hoop je op?

Je weet wat pijn en verdriet is. Waar dit over gaat is voor iedereen verschillend. Ik hoop dat je de hoop niet verliest. Hoop die je nieuwsgierig maakt naar hoe het verder gaat. Het opent deuren naar vrijheid van denken. Door de pijn en het verdriet heen.

Bevrijd jezelf van de gedachten dat er geen hoopvol leven meer is. Niet dat de situatie verandert maar wel hoe jij er mee leeft. Leven met hoop dat kan tot de laatste adem.

Het is niet makkelijk maar wel de moeite waard.