Zwijgen of spreken

Zwijgen is zout in de wonden

‘Jouw geloven ze toch niet’
 Daarmee legde hij haar het zwijgen op.

'Mij geloven ze toch niet’
 Daarmee legde ze onterecht zichzelf het zwijgen op door schuld en schaamte.

Zwijgen
Een woord waar van alles over gezegd kan worden;

 Wie zwijgt stemt toe
 Het verhaal zwijgt erover
 Kunnen zwijgen
 Hem/haar het zwijgen opleggen
 Er het zwijgen toe doen
 Hem tot zwijgen brengen
 Om nog maar te zwijgen van…

Zwijgen of spreken
Je aanpassen, zwijgen over onrecht uit loyaliteit, werkt vaak door in generaties. Door schuld bij jezelf te zoeken, angst en onzekerheid kun je jezelf het zwijgen opleggen. Je overziet de gevolgen niet. Daardoor kunnen wonden nooit helen. Ondertussen draag je de last met alle gevolgen van dien.

Nieuw verdriet raakt oud verdriet

Doordat er meerdere ingrijpende gebeurtenissen je overkomen zijn, kan een rouwproces  ingewikkeld en moeizaam worden. Door alle mediaberichten van afgelopen week, kunnen oude wonden weer open gaan.

'Verdriet is als een schaduw; mijn schaduw gaat altijd met me mee. Soms zie ik die en soms niet. Op veel momenten ben ik me niet bewust van mijn schaduw. Die ligt vaak achter mij. Maar ik kan een hoek van een straat omslaan en ineens ligt die recht voor mijn voeten’
 Manu Keirse

Zwijgen is zout in de wonden
Het zwijgen doorbreken kost enorm veel moed en vertrouwen. Dat kun je niet alleen daar heb je onvoorwaardelijke liefde voor nodig. Ik gun je warme mensen om je heen die je op weg helpen en bij je blijven.

Schroom niet om hulp te zoeken bij mensen bij wie je je vertrouwd voelt, bij je huisarts of een professional.
Want je kunt het niet alleen.

Hoe donker het ook is, er is ook altijd een weg van herstel.

Wil je een gratis vrijblijvende telefonische kennismaking? Dan maken wij een afspraak en spreken wij elkaar binnenkort.

 

Graag loop ik met je mee Verlies & Herstel

Of liever op eigen plek, tijd en tempo De herinnering leeft

In gedachten ben ik bij je.