Op adem komen

Als we geboren worden, gaat als het goed is onze ademhaling vanzelf. Door de jaren heen raakt dit natuurlijke proces nogal eens verstoord. Vaak hebben we het niet eens in de gaten dat we verkeerd ademhalen. Na het plotseling overlijden van mijn broer was mij lichaam helemaal van slag. Ik kreeg allerlei lichamelijke klachten zonder aanwijsbare oorzaak. En met name mijn ademhaling die te snel en te oppervlakkig ging. Dat was heel vermoeiend.

Natuurlijk ademhalen

De enige manier om weer een natuurlijke ademhaling te voelen was tijdens het wandelen. Door mijn voeten bewust stap voor stap op de grond te zetten, kwam er rust in mijn lichaam. En reguleerden mijn hartslag en ademhaling zich. Het wandelen deed mij goed maar was niet genoeg om – letterlijk – op adem te komen.

Adem coaching

Door een rustige ademcoach leerde ik pas echt om diep door te ademen. Stapje voor stapje nam ze mij mee om mijn lichaam dat zo van streek was goed te voelen. Een diepe buikademhaling geeft rust in je lichaam.

“Hoofd”-kantoor

We blijven makkelijk in ons “hoofd”-kantoor hangen waar we van alles bedenken en beredeneren. Ik kan daar ook lang verblijven. Maar rouw en verlies vinden grotendeels in ons lichaam en gevoelsleven plaats. Iedereen reageert anders. Wat natuurlijk niet betekent dat iedereen die stress ervaart, ook ademhalingsproblemen heeft.

Natuurlijk rouwen

Het is wel een gegeven dat een natuurlijke manier van omgaan met rouw, verlies en stress erg moeilijk is. We leggen dingen soms buiten onszelf, we vergelijken onszelf makkelijk met anderen. Omgaan met rouw en verlies en daarin je eigen natuur volgen. Dat is al een kunst op zich.

Op adem komen

Jouw eigen natuur volgen, met een natuurlijke diepe buikademhaling, dat geeft kalmte en rust. Ik moest het leren, maar heb er nog dagelijks profijt van. Het helpt om op verhaal te komen. Om het leven te leven.

Wil je graag mee met een wandeling? Wees meer dan welkom.

Wanneer?

De laatste zondag van de maand 30 mei van 14 tot 15 uur

Engelermeer

Engeler Visserspad,

5221 AV ‘s-Hertogenbosch