Tien redenen waarom we rouw serieus moeten nemen
04 juni 2021 

Tien redenen waarom we rouw serieus moeten nemen

1. Rouw is als een wond die moet verzorgd worden. Je ziet het niet aan de buitenkant maar zit van binnen. Je hebt hersteltijd nodig.

 2. Het verdriet kun je niet naast je neerleggen. Denken dat je het los kan laten is hetzelfde als de dokter tegen je zegt als je een gebroken been hebt “Ik raad je aan gewoon te blijven lopen”.  Dat kan niet. Je kunt de breuk, met alle gevolgen van dien, en de beperkingen die het heeft, niet loslaten. Hoe hard je ook je best doet. Je zult het onder ogen moeten zien. Het is iets waar je doorheen moet.

3. Rouwen kost veel energie. Doordat je lichaam veel stress ondervindt en je veel moeite moet doen om je leven vorm te geven vraagt dat veel energie. Vermoeidheid is een normaal verschijnsel.

 4. Je hebt veel slaap, rust en gezonde voeding nodig om te herstellen.

 5. Je hart doet pijn. Intens verdriet kan voelen of op een of andere manier je hart gebroken is. Het raakt je hele wezen. Alles is anders, je lichaam voelt anders.

 6. Rouwen is het zoeken van een nieuwe identiteit. De moed hebben om je eigen pad te bewandelen. De kracht krijgen om je weer op te richten. De liefde die je in hebt weer terug geven aan jezelf, zodat de rouwdans en de vreugdedans voluit naast elkaar kunnen bestaan.  

 7. Tijd wordt anders beleefd dan voorheen. Soms gaat de tijd te snel en soms te langzaam. Je leeft voor en na de gebeurtenis. Herinneringen van lang geleden kunnen plotseling helder zijn.

8. Ups en downs wisselen van moment tot moment. De ene dag is de andere dag niet. Dit is lastig voor jezelf en voor je omgeving. Je bent aan het herstellen van ernstige verwondingen, dus heb geduld. ‘Gras groeit niet sneller door eraan te trekken’

 9. Inherent aan het leven is dat het zich blijft ontwikkelen en bewegen. Gebeurtenissen veranderen je leven. Je zult moeten leren aanvaarden dat je bent wie je bent geworden door ervaringen. Misschien heb je ander verwachtingen, behoeften, wensen of overtuigingen gekregen door deze ervaringen. Dit kan verwarrend zijn voor jezelf en je omgeving. Je huidige leven en je vroegere zelf kunnen van elkaar verschillen. Beiden willen onvoorwaardelijk aanvaard worden.

 10. Heb geduld maar geen medelijden. Er is kracht maar het gaat niet vanzelf het is niet zonder prijs.