Wat doet gemis met je rondom de feestdagen?
22 december 2021 

Wat doet gemis met je rondom de feestdagen?

Wat doet gemis met je rondom de feestdagen?

Er gebeurt veel met je als je je leven anders gelopen is dan dat je gedacht of gehoopt had. Als er ingrijpende veranderingen zijn geweest door de dood of door het leven.  

Je hele leven kan chaotisch voelen. 

Elk rouwproces is anders en iedereen rouwt op zijn eigen manier. Geen idee hoe je de dag moet doorkomen, ontheemd en verdrietig voelen is heel normaal. Heimwee en weemoed spelen vaak een grote rol.

Tijdens de feestdagen is het gemis vaak nog intenser Het zijn vaak familiedagen en dan wordt extra benadrukt dat het leven onomkeerbaar anders is. Het normale dagelijkse ritme is anders, waardoor je eerder uit je doen bent.

Maar is dit ook zo voor jou? Want met de feestdagen wordt er misschien wel eerder aan je gedacht dan op 'gewone' (weekend)dagen. 

Hoe kun je deze periode verzachten?

Het kan voelen als overleven en is daarom is het belangrijk jezelf serieus te nemen. Hoe wil jij de feestdagen inrichten?
Bespreek met je familie en vrienden hoe zij de feestdagen voor zich zien. Voor sommige mensen helpen oude rituelen in stand te houden. Het kan ook dat je het juist anders wilt doen. 

Vraag hulp als je dat nodig hebt

Hulp vragen is vaak moeilijk. Mensen zijn soms teleurgesteld in de steun die ze van anderen ontvangen. Voor jou is er misschien iets ingrijpend verandert maar het leven van anderen gaat gewoon door, terwijl jouw leven voor jouw gevoel stilstaat. Als je het gevoel hebt alsof je wordt vergeten, geef dan duidelijk aan wat je verwachtingen zijn. Andere kunnen namelijk niet in je hoofd kijken. 

Vaak willen ze wel iets voor je doen, maar weten niet wat of hoe. Zeg bijvoorbeeld gewoon: 'Ik ben erg moe zou jij een keer een maaltijd willen koken?' Dan kan de ander kiezen of hij/zij dit wil doen en wanneer.  

Zeggen dat het eigenlijk helemaal niet zo vlot gaat is lastig, maar creëert wel verbinding.  Door open te zijn kun je bruggen bouwen naar elkaar.

Rouwen is een slingerbeweging

De ene periode is het meer aanwezig dan de andere. Maar aan rouw is geen tijd verbonden. In het rouwproces gaat het om het verlies en verdriet onderdeel te laten worden van je bestaan.

Tips voor alle dagen:

1. Blijf herinneringen maken en delen

2. Bied elkaar een luisterend oor, ook al is het verhaal al vaak vertelt

3. Maak ruimte voor een dankbaarheidsmoment om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent

4. Plan de dagen niet te vol. Verdriet is intensief en vermoeiend. Gun jezelf rustmomenten om uiting te geven aan je emoties

5. Maak met elkaar rituelen bijvoorbeeld om een speciaal moment kaarsen aan te steken en om de beurt een gedachten of een wens uit te spreken.